چگونه ذهن ثروتمند داشته باشیم؟

زندگی با موفقیت‌ها و شکست‌هایش در شیوه نگرش ما خلاصه شده‌است. این معجزه ذهن ثروتمند است که زندگی منحصربه‌فردی برای افراد می‌سازد.

چگونه ذهن ثروتمند داشته باشیم؟ | آرامشیار
9 دقیقه
اشتراک گذاری

به نظر شما چند درصد میلیاردرهای جهان میلیاردر زاده شده‌اند؟ چند درصد آن‌ها به‌واسطه توانمندی‌های خاص خود و موقعیت‌های ویژه در زندگی به این جایگاه دست پیدا کرده‌اند؟ تحقیقات نشان می‌دهد پولدارترین افراد جهان به کمک ذهنیت منحصربه‌فرد خود توانسته‌اند راز موفقیت مالی را کشف کنند. آن‌ها همواره به دنبال رشد بوده‌اند، شکست را جز جدایی‌ناپذیر زندگی می‌دانند و از درجا زدن یا فدا کردن خود برای آرزوهای دیگران فرار می‌کنند. به نظر شما می‌توان ذهنی پولساز و ثروتمند تربیت کرد؟ در این مقاله قصد داریم به این پرسش پاسخ بدهیم. با ما همراه باشید.

منظور از ذهن ثروتمند چیست؟

منظور از ذهن ثروتمند چیست؟

هر کدام از ما تعریفی متفاوت از ذهن ثروتمند داریم چرا که «ثروت» در فرهنگ لغات ما معانی مختلفی دارد. بااین‌حال ذهن ثروتمند به‌معنای داشتن حساب بانکی پر از پول، اتوموبیل لوکس، پنت هاوس در فلان منطقه شهر تهران یا درآمد میلیاردی نیست! ممکن است فردی با حداقل توانایی‌ها و استعدادها، بعضی از این موارد یا حتی همه آن‌ها را داشته باشد. بنابراین نمی‌توان ذهن پولساز را به هر انسانی که از طبقه مرفه محسوب می‌شود نسبت داد.

اگر بخواهیم معنای مناسبی برای ذهن ثروتمند پیدا می‌کنیم می‌توانیم آن را یک دیدگاه بدانیم. بعضی از افراد تصمیم می‌گیرند که پا در مسیری منحصربه‌فرد بگذارند. بعد از این تصمیم جدی و قطعی، تغییراتی در زندگی خود ایجاد می‌کنند و در نهایت همه تلاش خود را برای رسیدن به هدفشان به کار می‌برند. درواقع ذهن ثروتمند نقطه اشتراک همه افرادی است که با تلاش خود به ثروت و سرمایه دست پیدا کرده‌اند اما این افراد نقاط اشتراک دیگری نیز دارند که در این مقاله قصد داریم به آن‌ها بپردازیم.

10 عادت ذهن ثروتمند

تی هارو اکر (T. Harv Eker) نویسنده، سخنران و تاجر که او را برای کتاب اسرار ذهن ثروتمند می‌شناسند می‌گوید میلیونرها ذهنیتی خاص نسبت به پول و امور مالی دارند. اگر نتوانید مثل یک میلیونر فکر کنید باید رویای زیبای پولدار شدن را برای همیشه به فراموشی بسپارید. تغییر باورهای ذهنی کار ساده‌ای نیست اما ثروتمندان جهان توانسته‌اند با ایجاد این عادت‌ها به آن دست پیدا کنند:

1. منظم باشید

یک روتین منظم و مشخص حرف اول را در موفقیت مالی می‌زند. اگر مقاله اثر مرکب و قدرت تداوم در کارها را خوانده باشید نقش پررنگ داشتن روتین در زندگی را می‌دانید. افراد منظم و متعهد به برنامه به‌خوبی می‌دانند چه زمانی فرصت مناسب برای ریسک کردن است و چه دوره‌ای را باید به دنبال کردن روتین خود بپردازند. آن‌ها طبق اولویت‌های خود اقدام می‌کنند، نسبت به اهداف خود وفادار می‌مانند و همواره تعادلی میان کار و زندگی خود دارند.

عادت ذهن ثروتمند؛ داشتن اعتماد به نفس

2. اعتمادبه‌نفس داشته باشید

خود را دست کم نگیرید و به توانایی‌هایتان ایمان داشته باشید. کمبود اعتماد به نفس باعث می‌شود دائما احساس کنید عملکرد درستی ندارید و توانایی استمرار و ادامه مسیر را از شما می‌گیرد. به‌علاوه برای داشتن ذهن ثروتمند، نیاز دارید تاثیرگذار و کاریزماتیک باشید. این ویژگی‌ها تنها با اعتمادبه‌نفس و خودباوری هستند که معنا پیدا می‌کنند.

3. دوستان خوب پیدا کنید

تلاش کنید بعضی از دوستان خود را یکی دو پله از خودتان بالاتر انتخاب کنید. این کار کمک می‌کند مسیر پیش رو تاحدودی برای شما روشن شود و بتوانید با ذهنیت کامل‌تری پیش بروید. به‌علاوه دوستان موفق به شما بلندپروازی را هدیه می‌دهند. افرادی را برای دوستی انتخاب کنید که برای زندگی‌شان تلاش می‌کنند. اگر ثروتی به دست آورده‌اند با تلاش خودشان بوده و اگر به جایگاهی رسیده‌اند برای آن زحمت کشیده‌اند. چنین دوستانی می‌توانند در شروع این راه به الگوی شما تبدیل شوند.

4. بهانه‌تراشی را کنار بگذارید

با ترس‌هایتان روبرو شوید. تردید را کنار بگذارید و اضطرابتان را کنترل کنید، سپس به استقبال چالش‌های تازه بروید. اینکه نگران باشید و از ریسک کردن بترسید قابل درک است اما دلیل کافی برای به تعویق انداختن مسیر شما نیست. نگرانی‌هایتان را ارزیابی کنید و برای آن‌ها راه‌حلی پیدا کنید.

کمالگرایی از مهم‌ترین موانع ثروتمند شدن است. اگر در سیکل باطل کمال‌گرایی-اهمال‌کاری گرفتار شده‌اید سعی کنید خودتان را از این دور باطل بیرون بکشید. در دوره‌های اهمال‌کاری، کارها را سریع شروع کنید و آن‌ها را به تعویق نیندازید. وقتی با کمال‌طلبی نیز مواجه می‌شوید، اجازه ندهید تلاش شما از قدرت بدنی و روانی‌تان بیشتر شود. در این دوران خودشفقتی را تمرین کنید و اگر کمال گرایی ادامه پیدا کرد، از حجم کاری خود کم کنید.

5. هدفتان را مشخص کنید

اگر هدف مشخصی نداشته باشید چطور قرار است به آن برسید؟ برای خود هدفی بزرگ اما واقع‌بینانه و قابل دستیابی در نظر بگیرید. اهداف شما باید 5 ویژگی SMART را داشته باشند. یعنی:

  • واضح (Specific)
  • قابل اندازه‌گیری (Measurable)
  • قابل دستیابی (Achievable)
  • مرتبط (Relevant) و
  • محدود به زمان (Time-Bound)

باشند. چنین اهدافی به شما کمک می‌کند در سختی‌های مسیر به امید آن‌ها دوام بیاورید و راه خود را ادامه دهید. این هدف بزرگ را به اهدافی کوچک بشکنید و با نظم و برنامه‌ریزی سعی کنید یک به یک آن‌ها را به دست بیاورید. برای نمونه می‌توانید رشد مالی، رفاه مالی بیشتر یا موفقیت شغلی را به‌عنوان هدف خود تعیین کنید و جزییات آن را با دقت مشخص کنید.

عادت ذهن ثروتمند؛ شراکت با دیگران

6. شراکت را یاد بگیرید

مشارکت در کارها کمک می‌کند انگیزه بالاتری داشته باشید و بتوانید آن را در طول مسیر حفظ کنید. حضور یک شریک سخت‌کوش تلاش‌های شما را نیز افزایش می‌دهد و احساس مسئولیت را در هر دو طرف تقویت می‌کند. در شرایط سخت و بحرانی به کمک یکدیگر می‌آیید و از هم حمایت می‌کنید. به‌علاوه خلاقیت دو نفر همیشه بیشتر از هر یک از آن‌ها به‌صورت جداگانه است.

7. پذیرای تجربه‌های تازه باشید و اشتباهات خود را بپذیرید

همیشه آماده تغییر و تجربه باشید. ممکن است مسیری را با وسواس و بررسی‌های بسیار انتخاب کرده باشید اما در میانه راه متوجه شوید که اشتباه آمده‌اید. این ظرفیت را در خودتان ایجاد کنید که در هر زمان و مکانی اگر نیاز شد بتوانید تغییرات بنیادی ایجاد کنید و عواقب آن را بپذیرید. حتما این جمله معروف از برتراند راسل را شنیده‌اید: «چگونه می‌توانم به تاول‌های کف پایم بگویم تمام مسیری که آمده‌ام، اشتباه بوده‌است؟» شما با تاول‌های کف پایتان تعارف نداشته باشید! صادقانه به آن‌ها بگویید انسان جایزالخطا است و هرچه زودتر مسیر را دور بزنید بهتر است!

8. شبکه‌سازی را جدی بگیرید

روابط اجتماعی گسترده یکی از مزیت‌های برون‌گرایی نسبت به درون‌گرایی است. (اگر می‌خواهید با تیپ شخصیتی خود آشنا شوید بخوانید.) شما برای پیشرفت و ایده‌پردازی به سکوت و تنهایی نیاز دارید اما به همان اندازه لازم است با افراد جدید آشنا شوید و با دیگران معاشرت کنید. یک ذهن غنی و ثروتمند از هر فرصتی برای ارتباط و شبکه‌سازی استفاده می‌کند زیرا می‌داند یکایک این روابط در شرایط خاصی به کارش خواهد آمد.

9. شکیبا باشید

گاهی پاداشی که منتظرش بوده‌اید به تعویق می‌افتد و مجبور می‌شوید در شرایط سخت به تلاش خود ادامه بدهید. یک ذهن ثروتمند به‌خوبی می‌داند که این ناکامی موقتی است و به‌زودی نتیجه زحمات خود را دریافت خواهد کرد. بنابراین به تلاش خود ادامه می‌دهد. با این حقیقت کنار بیایید که نمی‌توانید یک‌شبه به آرزوهایتان دست پیدا کنید. دستاوردهای بزرگ نیاز به زمان دارند. اگر الان اتفاق نیفتد به این معنا نیست که هرگز اتفاق نخواهد افتاد.

عادت ذهن ثروتمند؛ خواب کافی

10. به‌اندازه کافی بخوابید

اهمیت خواب کافی و استراحت به‌اندازه را در قانون موفقیت دست‌کم نگیرید. ذهن‌های میلیونر می‌دانند که برای بالاترین میزان بازدهی نیاز به استراحت کافی دارند. کار بی‌وقفه با خطای بسیاری همراه است. به‌علاوه در بلندمدت به جسم و روان شما آسیب جبران‌ناپذیری می‌زند و حتی ممکن است نقش بازدارندگی در دستیابی به اهدافتان داشته باشد.

11. از خودتان مراقبت کنید

گاهی در میانه راه بایستید و به مسیری که طی کرده‌اید نگاه کنید. از خودتان قدردانی کنید و به خود پاداش بدهید. خودتان را دوست داشته باشید و برای خودتان ارزش قائل شوید. مطمئن باشید که آن‌چه در توان داشته‌اید انجام داده‌اید. ذهن شما نیاز به این باور دارد که بهترین کاری که می‌توانست را انجام داده‌است. اجازه ندهید احساس ناکافی بودن یا تحقیر دیگران شما را از باورهایتان ناامید کند.

12. فرصت‌ها را بقاپید

مشورت کردن خوب است و سنجیده قدم برداشتن کاری عاقلانه و منطقی است. اما گاهی فرصت‌ها با سرعت برق و باد از دست ما می‌روند و در چنین شرایطی است که باید کمی دیوانه‌وار عمل کرد. یک ذهن ثروتمند به‌خوبی می‌داند چه زمانی باید دیوانه باشد و چه زمانی لازم است عاقلانه رفتار کند. اجازه ندهید فرصت را از دست شما بیرون بیاورند، آن را بقاپید.

13. سرمایه‌گذاری کنید

باوری وجود دارد که می‌گوید درآمد شما هرگز کافی نیست. اگر 10 میلیون تومان درآمد داشته باشید مخارج زندگی شما نیز 10 میلیون خواهد بود و اگر درآمدتان به صد میلیون برسد خرجتان نیز به همین اندازه خواهد رسید. بنابراین امور مالی زندگی شما خودشان خودبه‌خود سر و سامان پیدا نمی‌کنند و به مداخله ذهن هوشمند شما نیاز دارند. سرمایه‌گذاری یکی از هوشمندانه‌ترین کارهایی است که می‌توانید ماهانه انجام بدهید.

14. همیشه آماده باشید

زندگی قرار نیست پیش‌بینی‌پذیر یا همواره موافق و هم‌سو با شما باشد. بنابراین در روزهای خوب برای روزهای سختتان فکر کنید. بدترین سناریوهای ممکن را در نظر بگیرید و برای آن‌ها آماده باشید. مدیریت بحران را یاد بگیرید و از خودتان بپرسید تا چه اندازه آماده از دست دادن و دوباره به دست آوردن هستید؟

عادت ذهن ثروتمند

15. مستقل فکر کنید

اگر می‌خواهید مثل اکثریت جامعه باشید مثل همان‌ها فکر کنید. اما اگر قصد دارید نتیجه متفاوتی بگیرید باید برای استقلال فکری خود تمرین کنید. تاثیر نگرفتن از دیگران و حفظ رویکرد خاص خودتان، مانند شنا کردن خلاف جریان آب، انرژی زیادی از شما می‌گیرد اما مطمئن باشید که ارزشش را دارد. استقلال فکری تعارضی با مشورت کردن یا راهنمایی گرفتن ندارد؛ شما می‌توانید ضمن اینکه مسیر خاص خودتان را می‌سازید، از ابزار کمکی دیگران استفاده کنید.

ذهن‌های ثروتمند چگونه فکر می‌کنند؟

ذهن ثروتمند در نحوه نگرش به زندگی و ارزیابی مسائل مالی با ذهن‌های عادی متفاوت است. در این قسمت از مقاله قصد داریم بعضی از این تفاوت‌ها را مرور کنیم و ببینیم یک ذهن پولساز چطور به موضوعات مختلف نگاه می‌کند.

  • ذهن‌های ثروتمند سه ویژگی اصلی دارند: ریسک‌پذیری مناسب، ثبات عاطفی و برون‌گرایی.
  • آن‌ها در رشته‌ای فعالیت می‌کنند که به آن علاقمند هستند. بنابراین هرگاه احساس ناامیدی کردند با مرور اهدافشان، انگیزه خود را بازیابی می‌کنند.
  • 67% میلیاردرهای دنیا افکار نوآورانه‌ای دارند و از قدرت خلاقیت خود بیشترین استفاده را می‌کنند. آن‌ها دست‌کم یک اختراع به جهان ارائه داده‌اند.
  • این افراد دغدغه‌های اجتماعی بزرگی دارند و برای پیشرفت جامعه و بهبود وضعیت آن تلاش می‌کنند.
  • ذهن ثروتمند بسیار متمرکز است و می‌داند چطور بیشترین بازدهی خود را در کمترین زمان به کار بگیرد.
  • عشق به یادگیری، رشد تخصصی و کنجکاوی ویژگی مشترک ذهن های پولساز است.
  • این افراد به‌سادگی تسلیم نمی‌شوند. هر بار که زمین می‌خورند قدرتمندتر از پیش از جا بلند می‌شوند.
  • برای این افراد رضایت از زندگی و سلامت روان اهمیت خاصی دارد و حاضر نیستند به هر قیمتی آن‌ها را از دست بدهند.
  • تغییر نگرش نسبت به پول از ویژگی‌های ذهن پولساز است. از نظر یک ذهن ثروتمند، پول نه کثیف است و نه چرک کف دست! پول همان چیزی است که دائما برای به دست آوردنش تلاش می‌کنیم.

چگونه با شکست خود کنار بیاییم؟

مسیر موفقیت هرگز هموار نیست؛ که اگر بود امروز نیمی از جمعیت جهان میلیارد بودند! شکستن و زمین خوردن در این مسیر کاملا عادی است. آن‌چه موفقیت شما را می‌سازد نگرشتان نسبت به این شکست و واکنش‌های بعدی شماست. نکات زیر کمک می‌کند با ناکامی‌های خود بهتر کنار بیایید و آن‌ها را بپذیرید:

1.   احساسات خود را بپذیرید

وقتی زمین می‌خوریم احساسات مختلف و متنوعی را تجربه می‌کنیم. خشم، غم و ناامیدی اصلی‌ترین احساساتی هستند که به سمت ما هجوم می‌آورند. نادیده گرفتن یا سرکوب کردن این احساسات نشان‌دهنده قدرت و توانایی ما نیست. برعکس، فردی قدرتمند و توانا است که این احساسات عمیق و دردناک را تجربه می‌کند و از آن‌ها فرار نمی‌کند. به خودتان فرصت کافی برای مواجهه با شرایط را بدهید و نگذارید فشار مضاعفی به شما تحمیل شود.

2.   تعریفتان از شکست را تغییر دهید

برای شما شکست چه معنایی دارد؟ تمام شدن زندگی؟ به هدر رفتن همه تلاش‌ها؟ سیاهی مطلق؟ یک ذهن ثروتمند جور دیگری به شکست نگاه می‌کند. افراد سرآمد جامعه تعریف دیگری برای شکست دارند. از نظر آن‌ها شکست هرگز آینده فرد را نمی‌سازد. زمین خوردن یک اتفاق اجتناب‌ناپذیر و عادی است و حتما تبعاتی دارد. مسئولیت این تبعات با ماست اما مطلقا به این معنا نیستند که ما به‌اندازه کافی تلاش نکرده‌ایم.

چگونه با شکست خود کنار بیاییم؟

3.   از شرایط موجود استفاده کنید

زمین خوردن می‌تواند خود شروع مسیری تازه باشد. می‌تواند به ما نشان بدهد که کجای مسیر چه اشتباهاتی را مرتکب شده‌ایم و به ما یاد بدهد چطور از وقوع دوباره چنین خطاهایی جلوگیری کنیم. شکست خیلی اوقات سازنده‌تر و موثرتر از پیروزی است، حتی می‌تواند شروع یک پیروزی بزرگ‌تر و درخشان‌تر باشد.

کلام آخر

زندگی پر از اتفاقات پیش‌بینی‌ناپذیر و بعضا ناگوار است. این مسائل ناگهانی هر بار افراد بسیاری را به کام خود می‌کشند و تلاش‌های آن‌ها را با خاک یکسان می‌کنند. اما افرادی هستند که از همین شرایط پیچیده و سخت، بیشترین بهره را می‌برند. این افراد ذهنی خلاق و ریسک‌پذیر دارند و به خود این اجازه را می‌دهند که فعالانه در هر شرایطی خود را ابراز کنند. ذهن ثروتمند از تهدید فرصت می‌سازد و مس را با یک نظر طلا می‌کند. در این مقاله به چنین افراد نادری پرداختیم که اگرچه اقلیت جامعه را تشکیل می‌دهند اما عمده ثروت جهان در اختیار آن‌هاست. تبدیل شدن به یکی از این افراد اگرچه خیلی آرمان‌گرایانه است اما همان‌طور که خواندید با تلاش و تغییر امکان‌پذیر است.

منتظر دیدگاه شما هستیم دیدگاه خود را حتما بنویسید برایمان تا نمایش دهیم
ارسال نظر

ارسال نظر