چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؟

شخصیت افراد قدرتمند ترکیبی موزون از ویژگی‌های مختلف است. ویژگی‌هایی که می‌توان آن‌ها را آموخت و در خود پرورش داد.

چگونه شخصیت قوی داشته‌باشیم؟ | آرامشیار
9 دقیقه
اشتراک گذاری

تابه‌حال با افراد قدرتمند و کاریزماتیک برخورد داشته‌اید؟ از همان افرادی صحبت می‌کنم که ممکن است تنها یک بار آن هم چند سال پیش آن‌ها را ملاقات کرده باشیم اما هنوز که هنوز است به‌روشنی صلابت و قدرتشان را به خاطر می‌آوریم. چه ویژگی خاصی این افراد را تا این اندازه متمایز می‌کند؟ چطور بعضی از انسان‌ها می‌توانند شخصیتی قدرتمند و تاثیرگذار داشته‌باشند و الهام‌بخش دیگران باشند؟ چگونه غیبت بعضی‌ها تا این اندازه مشخص و واضح است و جای خالی‌شان به چشم می‌آید درحالی‌که بعضی دیگر اگر مدت‌ها بگذرد و حضور نداشته باشند باز هم ممکن است آب از آب تکان نخورد؟ در این نوشته از آرامشیار قصد داریم به راز شخصیت های قوی و به‌یادماندنی بپردازیم و به این سوال پاسخ بدهیم که: «چطور شخصیت قوی داشته باشیم»؟

شخصیت قدرتمند چیست؟

شخصیت قدرتمند چیست؟

برای سال‌ها با این پرسش درگیر بودم که چطور شخصیت قدرتمند داشته باشم و چگونه می‌توانم به یکی از شخصیت های کاریزماتیک و قوی تبدیل شوم؟ در این جستجوی پیگیرانه دریافتم که پیش از هر سوالی، ابتدا باید شخصیت قدرتمند را تعریف کنم. از نظر من چه شخصیتی قوی است؟ چه ویژگی‌هایی باعث می‌شود دیگران به او ویژگی قدرتمند بودن را نسبت بدهند؟

قدرتمند بودن از نظر اغلب افراد به ترکیبی از خلق‌و‌خو و ویژگی‌های شخصیتی یک فرد نسبت داده می‌شود. افراد قوی اصیل هستند، خودآگاهی بالایی دارند و الهام‌بخش دیگران هستند. اگرچه بسیاری از ویژگی‌های شاخص این افراد ذاتی و درونی است اما می‌توان آن‌ها را در خود پرورش داد و شخصیتی قوی ایجاد کرد.

اشتباه نکنید…

وقتی افراد قدرتمند در جمعی قرار می‌گیرند با دیگران تفاوتی محسوس دارند. این قدرت و تفاوت را، ما به‌عنوان تماشاگر می‌توانیم درک کنیم اما فرد قدرتمند عمدا کاری برای جلب توجه ما انجام نمی‌دهد بلکه این توانمندی ذاتی اوست که به‌واسطه قدرتش دیده شود. (با طرحواره جلب توجه اشتباه نگیرید!) از سوی دیگر، بسیاری شخصیت قدرتمند را با افراد پرخاشگر اشتباه می‌گیرند. فرد قوی رفتاری قاطعانه دارد در حالی‌که پرخاش کردن و رفتارهای تکانشی از ناتوانی و عدم ثبات ناشی می‌شود.

شخصیت قدرتمند، سلطه‌جو نیز نیست. او نیازی به تحمیل اراده خود بر دیگران ندارد بلکه این دیگران هستند که ترجیح می‌دهند دنباله‌روی فرد قدرتمند باشند و از حمایت او برخوردار شوند. این افراد مانند هر فرد دیگری شکست می‌خورند و از پا می‌افتند؛ آن‌ها ضدضربه یا شکست‌ناپذیر نیستند. تنها تفاوتشان با افراد عادی، تحمل بالا نسبت به شکست و تاب‌آوری قابل توجه آن‌ها است. این افراد به‌سرعت خود را پیدا می‌کنند و قوی‌تر از قبل به صحنه باز می‌گردند.

ویژگی‌های شخصیت قوی

ویژگی‌های شخصیت قوی

افراد قوی شبیه یکدیگر نیستند و لزوما خلق‌و‌خو و شخصیت مشابهی ندارند. اما چند ویژگی خاص وجود دارد که در اغلب افراد کاریزماتیک و قدرتمند دنیا مشترک است. در این قسمت به این ویژگی‌ها می‌پردازیم:

1. افراد قدرتمند خوش‌بین هستند

افراد خوش‌بین تمایل دارند بر نیمه پر لیوان تمرکز کنند و ابعاد مثبت هر ماجرایی را در نظر بگیرند. این افراد نیمه خالی را نیز می‌بینند اما انتخاب می‌کنند که انرژی و زمان خود را صرف آن نکنند. بنابراین نباید خوش‌بینی را با خوش‌باوری اشتباه گرفت. خوشبینی یکی از ویژگی‌های افراد قدرتمند است. آن‌ها نگرشی واقع‌بینانه و امیدوارکننده نسبت به شرایط دارند و فکر می‌کنند می‌توانند با تلاش خود آینده را تحت تاثیر قرار بدهند.

2. افراد قوی اعتمادبه‌نفس بالایی دارند

اعتماد به نفس به‌معنای باور داشتن به خود، توانمندی‌ها و استعدادهای فردی است. افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند روی پای خود می‌ایستند و یک‌تنه برای رسیدن به آرزوهای خود تلاش می‌کنند. آن‌ها به تصمیماتی که می‌گیرند باور دارند و مسئولیت تمام و کمال آن را می‌پذیرند. اعتمادبه‌نفس این اجازه را به این افراد می‌دهد که از نقطه امن خود خارج شوند و زندگی را تجربه کنند. آن‌ها با انتقاد و شکست با متانت رفتار می‌کنند و آن را نیز به‌عنوان فرصتی طلایی برای پیشرفت در نظر می‌گیرند.

3. مسئولیت‌پذیری اشخاص قدرتمند بالا است

وقتی تصمیمی می‌گیریم و بر اساس آن عمل می‌کنیم قاعدتا عواقب آن را نیز به جان می‌پذیریم و برای هر اتفاقی آماده هستیم. بااین‌حال همه افراد این ویژگی را ندارند و بسیاری از آن‌ها به محض شکست خوردن یا ناکامی، به دنبال مقصری هستند که بتوانند بار مسئولیت خود را به دوش او بیندازند. در مقابل افراد، قدرتمند با مسئولیت‌پذیری بالای خود دائما ریسک می‌کنند و تصمیمات تازه‌ای می‌گیرند. آن‌ها پای عواقب تصمیم خود می‌ایستند و در صدد جبران اشتباهات خود برمی‌آیند.

ویژگی‌های شخصیت قوی

4. افراد کاریزماتیک انتقادپذیر هستند

برخلاف افراد سلطه‌جو و قدرت‌طلب که نمی‌توانند نقد شدن را تحمل کنند، افراد قدرتمند بسیار انتقادپذیر هستند. این افراد قصد دارند شخصیت خود را توسعه بدهند و از هر نظر آن را بهبود ببخشند. به همین دلیل هر انتقادی را به‌عنوان فرصتی برای شناخت بهتر و اصلاح خود می‌بینند. این افراد نقدها را درونی نمی‌کنند و می‌توانند آن را از توهین به شخصیت خود متمایز کنند.

5. فرد قوی شنونده خوبی است

افراد قدرتمند روحیه هم‌دلی دارند و برای دیگران ارزش قائل هستند. آن‌ها به دنبال پیدا کردن نقطه ضعف طرف مقابل یا قضاوت او نیستند بلکه تنها می‌خواهند افراد دیگر را درک کنند و دنیا را از نگاه آن‌ها ببینند. به همین دلیل این افراد اغلب شنوندگان خوبی در دیگران هستند زیرا با دقت به صحبت‌های آن‌ها گوش می‌دهند، حرفشان را قطع نمی‌کنند و با گوشه و کنایه پاسخ نمی‌دهند. شنونده خوبی بودن چیزی بیشتر از گوش شنوا است. این ویژگی دربرگیرنده احترام و دلسوزی است و هوش هیجانی فرد را نشان می‌دهد.

6. فرد قدرتمند خودآگاهی بالایی دارد

هر فردی برای توسعه مهارت‌هایش نیاز دارد خود را به‌طور کامل بشناسد و از نقاط ضعف و قوت خود آگاهی داشته باشد. بنابراین خودآگاهی لازمه تغییر و بهبود شخصیت است. افراد قدرتمند نسبت به خود آگاهی بالایی دارند و به‌راحتی می‌توانند خود را ابراز کنند. این یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی است که مدیران باید داشته‌باشند.

7. افراد قوی اصیل هستند

همان‌طور که پیشتر گفته شد افراد قوی اعتمادبه‌نفس بالایی دارند یعنی خود را به همین شکل که هستند پذیرفته‌اند. آن‌ها نیازی نمی‌بینند که از دیگران تقلید کنند یا مشابه افراد دیگر عمل کنند. آن‌ها ترجیح می‌دهند خود واقعی‌شان را با تمام عیب و نقص‌ها به نمایش بگذارند.

8. افراد قدرتمند ثبات دارند

ثبات برای ایجاد اعتمادسازی و کسب اعتبار ضرورت دارد زیرا نشان می‌دهد که می‌توان روی گفته‌ها یا رفتارهای یک فرد حساب کرد و عملکرد او را تا حدودی پیش‌بینی نمود. افراد ثابت‌قدم به راحتی تحت تاثیر فشارهای بیرونی یا تغییرات خلقی خود قرار نمی‌گیرند. آن‌ها به تعهدات خود عمل می‌کنند و همواره به اصول خود پایبند می‌مانند. این ویژگی به آن‌ها قدرت رهبری را می‌بخشد و نفوذ آن‌ها میان افراد را تقویت می‌کند.

تمرکز بالا از ویژگی‌های اشخاص قدرتمند است

9. تمرکز بالا از ویژگی‌های اشخاص قدرتمند است

ذهن ناآرام و متلاطم دائما با تشویش و حواس‌پرتی همراه است. در مقابل افرادی که می‌توانند ذهنشان را خالی کنند و به آرامش برسند تمرکز بالایی در مواجهه با شرایط بحرانی از خود نشان می‌دهند. آن‌ها اجازه نمی‌دهند شرایط آن‌ها را کنترل کند بلکه با تمرکز و تلاش، به شرایط مسلط می‌شوند.

10. افراد قدرتمند آرام هستند

افراد آرام رفتارهای تکانشی ندارند و کمتر تحت‌تاثیر اضطراب و عصبانیت قرار می‌گیرند. آن‌ها با ذهنی روشن به مواجهه با مشکلات می‌روند و این آرامش، امکان تصمیم‌گیری منطقی و حل مسئله را فراهم می‌کند. آرامش این افراد همچنین برای اطرافیانشان یک موهبت بزرگ است و آن‌ها را به منبعی قابل اعتماد برای روزهای سخت تبدیل می‌کند. این ویژگی برای یک شخصیت قوی بسیار مهم است زیرا به افراد کمک می‌کند سختی‌ها و مشکلات را به‌خوبی مدیریت کنند و اثربخشی خود را حتی در شرایط بحرانی نیز حفظ نمایند.

چگونه یک شخصیت قوی داشته باشیم؟

همان‌طور که بارها گفتیم، یک شخصیت قوی مجموعه‌ای از عادت‌ها، مهارت‌ها و توانمندی‌ها است که می‌توان با تمرین و تلاش آن‌ها را در خود توسعه داد. برای داشتن یک شخصیت قوی به ترکیبی از خودآگاهی، تمرین مداوم و ذهنیت مثبت نیاز داریم. در این قسمت قصد داریم راهکارهای ساختن شخصیت قوی را مرور کنیم:

1. خودآگاهی را تقویت کنید

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های افراد قوی، شناخت کافی نسبت به خودشان است. وقتی به نقاط قوت و ضعف خود آگاه باشید می‌توانید تصمیمات آگاهانه‌تری بگیرید. برای تقویت خودآگاهی می‌توانید مقاله آشنایی با خود واقعی را بخوانید و تمرینات آن را به‌طور منظم انجام بدهید.

2. مسئولیت‌پذیر باشید

مسئولیت‌پذیری نسبت به تصمیمات خود و عواقب آن‌ها یکی از عوامل نشان‌دهنده قدرت است. به جای سرزنش دیگران یا مقصر دانستن شرایط محیطی، مسئولیت کارهای خود را بپذیرید، از هر تجربه‌ای درس بگیرید و برای بهتر شدن تلاش کنید.

چگونه یک شخصیت قوی داشته باشیم؟

3. اعتماد به نفس داشته باشید

اعتماد به نفس از خودشناسی و پذیرش خود نشأت می‌گیرد. برای تقویت این ویژگی، روی موفقیت‌هایتان تمرکز کنید و شکست‌ها را به‌عنوان فرصتی برای یادگیری در نظر بگیرید. هیچگاه فراموش نکنید که شما هم مانند دیگران، با تمام نقاط ضعف و قوتتان ارزشمند هستید.

4. اهداف مشخص و معنادار تعیین کنید

اهداف معنادار کمک می‌کند تمرکزتان را حفظ کنید و در مسیر رشد قرار بگیرید. وقتی هدفی دارید که به آن معتقدید، انگیزه و انرژی لازم برای مواجهه با چالش‌های مربوط به آن را نیز پیدا خواهید کرد. برای تعیین اهداف می‌توانید از تکنیک S.M.A.R.T استفاده کنید.

5. کنترل هیجانی را تمرین کنید

شخصیت قوی به معنای توانایی کنترل هیجانات و واکنش‌ها در مواجهه با موقعیت‌های مختلف است. تمرین کنید که در شرایط دشوار آرام بمانید و به جای واکنش سریع، کمی فکر کنید. برای اینکه به این حد از آمادگی برسید لازم است ابتدا هیجانات خود را بشناسید و یکایک آن‌ها را بپذیرید.

6. روابط موثر و کارآمد بسازید

شبکه‌سازی و توانایی برقراری ارتباطات مثبت و موثر با دیگران یکی از ویژگی‌های افراد با شخصیت قوی است. شنونده خوبی باشید، به نظرات دیگران احترام بگذارید و مهارت‌های ارتباطی خود را تقویت کنید.

7. استقامت و پشتکار داشته باشید

هیچ چیز به اندازه پشتکار و استقامت در مواجهه با سختی‌ها نمی‌تواند شخصیت شما را تقویت کند. زمانی که با موانع روبرو می‌شوید، به جای تسلیم شدن، به تلاش خود ادامه دهید.

8. ارزش‌های خود را شناسایی کنید

اعتقاد به ارزش‌های فردی شفاف و روشن به شما کمک می‌کند در هر شرایطی با خود صادق باشید. وقتی می‌دانید چه موضوعاتی برایتان ارزش است تصمیم‌گیری‌ها آسان‌تر و با قطعیت بیشتری انجام خواهد شد.

دست از مقایسه خودتان با دیگران بردارید

9. دست از مقایسه خودتان با دیگران بردارید

هر کسی مسیر و شرایط خاص خودش را دارد. به جای مقایسه خودتان با دیگران، بر پیشرفت شخصی و رشد خودتان تمرکز کنید. تصویری از امروز خود ثبت کنید و بعد از چند ماه میزان پیشرفتتان را با خود سابقتان بسنجید.

10. عادت‌های سازنده ایجاد کنید

یکی از اصلی‌ترین گام‌ها در ساختن شخصیت قدرتمند، ایجاد عادت‌های سازنده است. این عادت‌ها را می‌توانید با ایجاد تغییرات کوچک و قابل ‌مدیریت شروع کنید و با تکرار و استمرار، تقویت نمایید. در کنار ایجاد عادت‌های مفید، ذهنیت رشد (Growth Mindset) را نیز در خود ایجاد کنید. طبق این ذهنیت هر شکستی راهی برای تجربه کردن و یاد گرفتن است.

برای تداوم عادات سازنده باید انگیزه‌های عمیق و معناداری داشته باشید که به شما کمک کنند هنگام رویارویی با موانع و فشارهای بیرونی همچنان به مسیر خود ادامه دهید. خودشفقتی (دلسوزی برای خود)، خودآگاهی و همراهی عزیزان، از عوامل کلیدی در این مسیر هستند. با تقویت این عادت‌های مفید، می‌توانید به تدریج شخصیتی قدرتمند برای خود بسازید.

چه تفاوتی میان شخصیت قوی و ضعیف وجود دارد؟

افراد خودساخته با شخصیت قدرتمند و متکی به خود تفاوت‌های قابل توجهی با اشخاص ضعیف دارند. برای بررسی بهتر تفاوت شخصیت قوی و ضعیف، به جدول زیر دقت کنید:

ویژگی شخصیتی افراد قدرتمند افراد ضعیف
اعتماد به نفس به خود باور دارد.

در انجام کارها ابتکار عمل را به دست می‌گیرد.

خود را باور ندارد.

در انجام کارها تردید دارد.

تاب‌آوری پس از هر شکستی دوباره از جا بر می‌خیزد.

به استقبال چالش‌های تازه می‌رود.

با هر شکستی دلسرد می‌شود و توانایی مقابله را از دست می‌دهد.

نمی‌تواند از دامنه امن خود خارج شود.

هوش هیجانی هیجانات خود را درک می‌کند.

هیجانات خود را مدیریت می‌کند.

توانایی هم‌دلی دارد.

نمی‌تواند هیجانات خود را درک کند و بپذیرد.

نمی‌تواند هیجانات را مدیریت کند.

فاقد هم‌دلی است.

اصالت با خود روراست است.

اصالت دارد.

مطابق میل دیگران رفتار می‌کند.

کورکورانه تقلید می‌کند.

سازگاری آماده تغییر و یادگیری است. نمی‌تواند با تغییر کنار بیاید.
قدرت رهبری الهام‌بخش دیگران است. نمی‌تواند تاثیر قابل توجهی داشته باشد.

کلامی با شما

یک شخصیت قوی و کاریزماتیک ترکیبی متناسب از اعتماد به نفس، تسلط، هوش هیجانی بالا، اصالت و تاب‌آوری است. احتمال دارد که بعضی از این ویژگی‌ها از ابتدا در افراد قدرتمند وجود داشته باشد اما قطعا ساختن چنین شخصیتی تنها به‌واسطه ویژگی‌های شخصیتی امکان‌پذیر نیست. چنین افرادی برای دستیابی به چنین کاراکتری تلاش کرده‌اند و مهارت‌های مختلف را در خود توسعه داده‌اند. به همین دلیل است که می‌گوییم ساختن یک شخصیت قوی با تلاش و توسعه مهارت‌ها امکان‌پذیر است. بنابراین اگر همیشه این رویا را در سر داشته‌اید که دیگران شما را به‌عنوان فردی کاریزماتیک، قدرتمند و متفاوت بشناسند، همین حالا برای آن قدمی بردارید.

منتظر دیدگاه شما هستیم دیدگاه خود را حتما بنویسید برایمان تا نمایش دهیم
ارسال نظر

ارسال نظر